UID:in tiedote Uudessa-Seelannissa kahteen moskeijaan kohdistuneeseen terrori-iskuun liittyen

UID:in tiedote Uudessa-Seelannissa kahteen moskeijaan kohdistuneeseen terrori-iskuun liittyen

UID tuomitsee jyrkästi Uudessa-Seelannissa kahteen moskeijaan tapahtunutta terrori-iskua.
 
Olemme erittäin järkyttyneitä Uudessa-Seelannissa tapahtuneen terrori-iskun johdosta, joka kohdistui rukoilemassa oleviin ihmisiin. Perjantaina muslimien perjantairukouksen aikaan tapahtuneessa iskussa, muslimeja vihansa kohteeksi ottanut terroristi iski kahteen moskeijaan murhaten 49 siviiliä. Pyydämme Allahilta (Jumalalta) siunausta kuolleiden puolesta ja välitämme osanottomme läheisille. 
 
Viime vuosina tapahtunutta kehitystä olemme huolestuneena seuranneet, kun monissa maissa vihamielisyys ja islamfobia muslimeja kohtaan on kasvanut huomattavasti. Muslimeihin kohdistuva väkivalta ei enää tapahdu niissä maissa, joita leimaavat diktatuuri tai sota, vaan on yhä enenevässä määrin kantautunut myös kehittyneisiin maihin. Viime vuosina monissa kehittyneissä maissa muslimeihin on kohdistunut niin fyysistä väkivaltaa, yhteiskunnan rakenteissa olevaa rasismia kuin muslimien ylläpitämien moskeijoiden töhrimistä tai jopa tuhopolttamista. Keskeisimpänä syynä voidaan pitää sekä islamofobian nousua, äärinationalismin voimaantumista kuin maahanmuuttajia kohtaan kohdistuvan rasismin normalisoimista. Yksi tärkeimmistä syistä on äärioikeiston nousu monissa länsimaissa vallanpitäjäksi. 
 
Havaitsemamme vaarallinen kehitys vaarantaa eri etnisiä taustoja, kulttuureja sekä uskontoja edustavien ihmisten välistä rauhaa ja sopua. Muslimeja kohtaan kasvanut viha on myös vaaraksi demokratian kehitykselle. Vallanpitäjien ja median ei pitäisi pysyä hiljaa muslimeihin kohdistuvasta vihasta.
 
Haluamme esittää syvän osanottomme Uuden-Seelannin terrorismin uhrien perheille. Toivomme, ettemme joudu kokemaan vastaavaa enää koskaan. 
 
UID Suomi